Királyi Pál Kulturális Egyesület

Bemutatkozik a Királyi Pál Kulturális Egyesület

 

thumbs kollonay krisztina kiralyi korus 05

A Királyi Kórus honlapja elérhető innen.

 

A Királyi Kórus Facebook oldala itt található.

 

Az egyesület tényleges tevékenysége korábbra tehető, mint egyesületté alakulása.

Kezdetben az iskola szülői munkaközösségének tagjai rövid színdarabok tanulásával, előadásával szórakoztatták gyermekeiket, a szülőtársakat és a falu lakóit.

Kinőve eredeti funkcióját 1994-ben bejegyzett egyesület lett.

Először népdalkör és színjátszó kör működött keretein belül 32 taggal, a község 16-30 év közötti lakosaiból. Első művészeti vezetőnk Vizeli Dezső volt, majd halála után fia irányított bennünket. A népdalkör maradt, erősödött, a színjátszás lassan-lassan „kihalt”. Ifjabb Vizeli Dezsőtől Tarr Szilvia vette át a stafétabotot. Az ő vezetése alatt népdalkörként ezüst minősítést szereztünk.

1998-tól Poszaveczné Arany Ida irányításával a legnehezebb műfajt választva először vegyes karként énekeltünk, majd női karrá alakultunk. Ebben az időszakban 2 alkalommal jelentkeztünk országos minősítő hangversenyre (ezt mindig a KÓTA, vagyis a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége szervezi, értékeli), ahol mindkét alkalommal ezüst minősítést kaptunk. A jelenlegi kórus tagjai szinte mindannyian Poszaveczné Arany Ida tanítványai voltak.

2002-től a Királyi Pál Kulturális Egyesület keretein belül Nosztalgia Zenekar is működik – remélem sokak örömére.

2006-ban az egyesület (gyakorlatilag a kórus) a Német Kisebbségi Önkormányzattal kötött együttműködési megállapodást, így részt vesz a községben és országos szinten megrendezésre kerülő német hagyományőrző és német egyházzenei rendezvényeken.

2007 februárjában Kollonay Krisztina lett új karnagyunk.

2008-ban helyben, a Királyi Pál ÁMK-ban került sor a Zalai Művészeti Fesztivál keretein belül a KÓTA által szervezett országos minősítő hangversenyre, amelyre természetesen újra jelentkeztünk. 15 kórus részvételével zajlott a megmérettetés. Itt már valahol arany minősítést vártunk, de arra senki nem gondolt, hogy ráadásként kiemelt arany minősítést is szerzünk, sőt a „Fesztivál Kórus” cím is a miénk lesz.

2010-ben a német kórusok minősítő hangversenyén is kiváló eredménnyel szerepeltünk.

2007-ben a kórus hagyományőrző szándékkal hozta létre a „Királyi karácsony” elnevezésű rendezvényét, azzal a szándékkal, hogy a falu lakossága együtt köszönthesse az év legszebb ünnepét. Évről-évre többen vagyunk – és ez nagyon jó érzés nekünk, tagoknak is. Az év tíz hónapjában hetente próbálunk, évente 10-15 fellépést vállalunk. Részt veszünk a község ünnepségein, falunapon, egyéb rendezvényeken. Jó együttműködést alakítottunk ki a többi egyesülettel is.

 Kórusunk hagyományőrző dalokkal, komolyzenei, musical összeállítással is rendelkezik – mindegyik területen egész estére alkalmas műsorral, így bármely felkérésnek eleget tudunk tenni.

 

                                                                                  Major Györgyné elnök

Lap tetejére