Nefelejcs Egyesület

Bemutatkozik a Nefelejcs Egyesület

 
2003 októberében az Idősek Napján merült fel egy klub alakításának ötlete. Hivatalosan 2005. január 16-án alakult az egyesület, de az előző évben is tevékenykedett.

Az asszonykórus a 2004-es Idősek Napján már szerepelt. 2005 áprilisában a Nefelejcs- tagok a Magyar Nyugdíjas Klubok Határon Túli Találkozóján, Székesfehérváron énekeltek. Hamar felvettük a kapcsolatot a környező települések nyugdíjas klubjaival. A letenyei Derűs Évek Klub tevékenysége adta nekem az ötletet egy klubtalálkozó szervezésére Szepetneken. A megvalósításban sokat segített Dr. Szabó Erzsébet, a Zala Megyei Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének elnöke.

Az első - és nagysikerű - találkozó 2005. március 5-én volt, melyen részt vett Jankovics György, az országos érdekvédelmi szervezet elnöke is. Szinte minden évben megtiszteli az egyesületet a találkozókon - itt volt idén is. 

2006-tól minden évben megrendezésre kerül a lecsófesztivál. A főzőnapnak egyre nagyobb sikere van, és nem csak az idősek körében! 

Az asszonykórus mellett 2005-től színjátszó kör, 2006-tól népi tánccsoport működik az egyesület keretein belül. A kórus országos minősítésekre is jár (egy bronz, két ezüst minősítés), a színjátszó kör szerepelt már az ország szinte minden jelentős nyugdíjasok találkozóján, pl. a Magyar Vidék Napján, megyei és országos hagyományőrző rendezvényeken. (Szép Zalában Születtem Hagyományőrző Nap – II. helyezés) 

Versmondásban Hegedűs Kálmánné, Marika öregbítette falunk hírnevét: a Nyugat-dunántúli Régió térségi versenyén 2009-ben I. helyezett lett, az országos döntőbe jutott. 

Az egyesület tagjai nem csak lecsót tudnak főzni: a Paprika TV csatornájának műsorában hagyományos magyar, sőt sváb eredetű ételeket is (pl.: hajdina rántott karfiollal, répás fózli) készítettünk. Rétes-és fánkfesztiválon az asszonyokkal rengeteg díjat, különdíjat kaptunk számtalan zalai településen, de országos I. és III. díjjal is büszkélkedhetünk. 

A Nefelejcs Egyesület tagja a Zala Megyei Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének, a Zala Megyei Társadalmi Egyesületek Szervezetének (TESZ), a nagykanizsai Civil Kerekasztalnak, az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesületnek. 

53 fővel alakultunk, jelenleg 35 tagunk van. Szeretettel várunk minden nyugdíjas korú férfit és nőt, aki vágyik egy kis kötetlen beszélgetésre, egy kis vidámságra, szeretne egy kicsit kimozdulni, netán kirándulni 1-1 napot! Nem kell ének-tánc vagy egyéb más tehetség, nem kötelező semmi… Minden második héten (hétfőn)  kötetlen találkozó, terefere van az IKSZT épületében. 

Végezetül –  tagtoborzónak – egy kis ízelítő a programtervezetből: minden héten  klubnap; májusi majális szalonnasütéssel, kirándulások, részvétel kulturális bemutatókon, klub-karácsony és  előszilveszter. 

Büszkék vagyunk sikereinkre, arra, hogy Szepetneket képviselhetjük!

 

                                                                        Grabant Jánosné az egyesület elnöke

 

 

Lap tetejére