Óvoda

A mi óvodánk

 

Óvodánk két vegyes életkorú csoporttal működik, férőhelye 50 fő. Maximálisan kihasznált, jelenlegi létszámunk: 47 fő. A csoportok működését jól felszerelt, többfunkciós fejlesztőszoba, és az ÁMK tornaterme segíti, ami rendezvényeink helyszíne is egyben.

 

Óvodai nevelésünk módszeréül a „Játékkal-mesével” programot választottunk. Ennek a programnak a pedagógiáját sokan a Waldorf hazai változatának tekintik. Tiszteli a gyermek eredetiségét, kevés, de mindenkire vonatkozó szabályaival nagyfokú szabadságot, öntevékenységet biztosít. Hagyja a fantáziát szárnyalni, visszaadja a kisgyermeknek a csodahitet, a misztikum iránti vágyát. A kommunikáció nyelvévé a mesét teszi, ami úgy szól a gyermekekhez, hogy egyszerre tanít, nevel, művel és szórakoztat. Az anyanyelvi nevelés terén csodálatos módszer a mese. A mesehallgatás az olvasás előkészítője, a belső képek építője. Az óvodások pszichés egyensúlyát is a mesék teremtik meg. A programra minden óvodapedagógus kiképzett, felkészült.

 

Falusi óvoda lévén családcentrikusság, emberség, empátia, közvetlen kapcsolatépítés jellemző ránk.

 

Az iskolára való felkészítés a „Játékban tanulás” módszerével történik - a német nyelvet is becsempészve -, ami nagyfokú nyugalmat, békét teremt a gyermekek között.

 

Óvónő és gyermek egyaránt mindig alkot valamit és mindig mást. A játék a kitalálósdiból indul, a „csináljuk meg”-ig. Minden munka egyéni, eredeti. Nincsenek egyforma rajzok, sémák. A gyermekek önmagukat játsszák el.

 

A csoportszobák a mesék világába repítik a gyermekeket. Titokzatosak, varázslatosak, tevékenységre motiválók, ahol tökéletes harmóniát teremt a szín, a forma és az anyag egysége. Ezt a környezetet, ami a gyermekek jó közérzetét, hangulatát alapozza, az óvodai dolgozók kreativitása teremtette meg. Most farsangra készülünk. Öröm látni a csöppségeket, ahogy színeznek, vágnak, kérdeznek: „Lesz-e róka, kutya? Nem bántják egymást?”

 

 

Az óvoda dolgozói nevében:

Dávidovits Judit óvónő,

      fejlesztő terapeuta

 

 

Lap tetejére