Fotovoltaikus rendszer kialakítása

Sajtóközlemény

szechenyi2020

KORSZERŰ NAPELEMEKKEL GAZDAGODOTT A SZEPETNEK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT ÉPÜLET-EGYÜTTESE
Szepetnek Községi Önkormányzat 2015 januárjában 29,71 millió forint - 100%-os támogatási intenzitás mellett - vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása” című pályázati konstrukcióban az Új Széchenyi Terv keretében. A 29,71 millió forint összköltségvetésű beruházásban az önkormányzat Polgármesteri Hivatali épületének, a Művelődési Központ és Óvoda épületeinek, az IKSZT, a Főzőkonyha és az Egészségügyi Központ napelemes rendszerrel történő villamos energia ellátása valósult meg.

A projekt célja kettős: az intézmények hálózati villamos energia ellátásának akár teljes kiváltása a helyben termelt energiával, és a fel nem használt energia hálózatba történő visszatáplálása. A fejlesztés révén a Községi Önkormányzat hozzájárul a környezettudatos energiagazdálkodáshoz, és energia költségeit hosszú távon tudja csökkenteni.

A fejlesztés eredményeként letelepítésre került 159 darab Zytech napelem modul összesen 39,75 kWp névleges teljesítménnyel. A modulok stabilitását ferdetetős alumínium tartószerkezet biztosítja. Ez a szerkezet biztosítja továbbá, hogy a napelemek 30%-os meredekségben elhelyezve a napsugarakat ideális beesési szögben fogadják.

Az energiahatékonyság két lépcsőben javul a projekt hatására: a napelemek által termelt energia egy része közvetlenül felhasználásra kerül az épületekben. Az intenzíven napos órákban annyi energia termelődhet, amely közvetlenül nem kerül elfogyasztásra az intézmények által. Ezt a ’túltermelést’ invertereken keresztül a villamos energia hálózatba visszatáplálja a rendszer. Ennek köszönhetően a villanyszámla nem csak az alacsonyabb fogyasztás miatt lesz kisebb, hanem a visszatermelt energia révén is. Az intézmények a jól érzékelhető előnyökön túl jelentős lépést tettek a környezettudatos energiagazdálkodás irányában.

Szepetnek Községi Önkormányzat olyan példát kíván mutatni a településnek, ahol a környezettudatos gondolkodás gazdasági racionalitással párosul. A fejlesztés eredményeként csökkenni fog az üvegházhatású gázok kibocsátása (39,813 t/év), a megújuló energiahordozó felhasználás villamos energia termelése (0,426 Gwh/év) illetve a megújuló energiahordozó felhasználás (153,324 GJ/év) növekedni fog.

Szepetnek Községi Önkormányzat munkájáról itt olvashat részleteket: www.szepetnek.hu

A napenergia kiaknázásának technológiáiról a www.alternativenergia.hu oldalon olvashat.

További információ kérhető:

Vlasicsné Fischl Tímea polgármester

+36-93/381-145

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

egeszseghaz

 

egeszseghaz23

 

fozokony3

 

fozokonyha

 

hivatal

 

hivatal23

 

ikszt34

 

muvkpovoda

Lap tetejére