Horvát nemzetiségi önkormányzat

A szepetneki Horvát Kisebbségi Önkormányzat a 2006-os választásokat követően alakult. Azzal a céllal fogtunk a szervezésbe annak idején, hogy a környező horvátok lakta településekről ideszármazó szepetneki horvátokat összefogjuk, kultúrájukat megismerjük, hagyományaikat, nyelvüket ápoljuk. Több családban az idősek értik, beszélik a nyelvet. Ha találkozókon földiek együtt vannak, rögtön horvátul beszélnek. A horvát nyelv iránt érdeklődő diákok több éve és jelenleg is szakkör formájában tanulhatják a nyelvet az iskolában korábban Kocsis Andrea, majd Szalai Katalin vezetésével. Köszönjük munkájukat.

A Veseli Zbor horvát kórus 3 éve alakult, jelenleg 14 taggal működik. Művészeti vezetőnk Tánczos Laura. Nagy örömünkre szolgál, hogy a kórusban együtt énekelnek nagymamák és unokák, anyák és lányaik. A kórus ebben az évben a megyei minősítőn Gellénházán kiváló minősítést ért el. Köszönjük áldozatos és kitartó munkájukat!

A mura menti horvát települések által szervezett programok aktív résztvevői voltunk ebben az évben is. Néhányat említve: farsangi karnevál Semjénházán, fánk fesztivál Nagykanizsán, rétes fesztivál Tótszerdahelyen, nagyböjti horvát kórustalálkozó Nagykanizsán, országos horvát nap Murakeresztúron.

A szepetneki HKÖ által szervezett programokon, kiránduláson sok helyi horvát család vett részt. Egy-egy napos kiránduláson voltunk Rijekában, Opatijában és Skoro koncerten. Budapesten a 100 tagú tamburazenekar előadását tekintettük meg. Horvát napot - egyben kórustalálkozót – szerveztünk Szepetneken. A falu közössége mindig számíthat a helyi horvátokra. Néhány rendezvény, melyen részt vettünk:

nyugdíjas találkozó, öregek napja, lecsófesztivál, falunap, adventi találkozó, mikulásnap, királyi karácsony, megyei kisebbségi nap.

Már több éve hagyomány, hogy karácsony előtt a kisebbségi képviselők sorra járják a horvát családokat és egy kis ajándékcsomaggal kedveskednek nekik. Úgy ítéljük meg, hogy az a munka, ami a horvátok között folyik, dicséretes.

Reméljük, hogy sok horvát és nem horvát családnak szereztünk szép emlékeket, maradandó élményeket rendezvényeinkkel, kirándulásainkkal.

Köszönjük Szepetnek Község Önkormányzatának eddigi munkánkhoz nyújtott támogatását.

Markács Zoltán
HKÖ elnöke

Tagjai:

Markács Zoltán elnök
Végh Jenőné elnökhelyettes
Kropf István képviselő
   

 

Ülései:

2016. február 19-én tartott ülése (PDF)

2016. február 12-én tartott ülése (PDF)

 

2015. december 8-án tartott ülése - közmeghallgatás (PDF)

2015. november 19-én tartott ülése (PDF)

2015. szeptember 14-én tartott ülése (PDF)

2015. április 30-án tartott ülése (PDF)

2015. február 6-án tartott ülése (PDF)

 

2014. december 16-án tartott ülése (PDF)

2014. december 9-én tartott ülése - közmeghallgatás (PDF)

2014. október 21-én tartott ülése - alakuló ülés (PDF)

2014. szeptember 12-én tartott ülése (PDF)

2014. június 12-én tartott ülése (PDF

2014. április 25-én tartott ülése (PDF)

2014. március 18-án tartott ülése (PDF)

2014. február 21-én tartott ülése (PDF)

2014. február 4-én tartott ülése (PDF)

 

Zárt ülések kivételével

 

Lap tetejére