Szepetnek bemutatása:

Szepetnek szláv eredetű helységnév, közszói jelentése csatorna, patak, továbbá forrás, vízesés.

Szepetnek dél-dunántúli település Zala megyében. Nagykanizsával szomszédos, hét kilométer távolságra található a várostól. Határmenti község. Közel vagyunk Horvátországhoz, a határtól mindössze húsz kilométerre. Környező települések: Semjénháza (6 kilométer), Sormás (3 kilométer). A település több irányból megközelíthető közúton: a 7-es útról Nagykanizsánál térhetünk le délnyugati irányba, vagy Kaposvár felől a 61-es, illetve Zalaegerszeg felől a 74-es úton. Rendszeres autóbuszjárata van, legközelebbi vasútállomása Nagykanizsa.

Eredetileg a Murával gyakorlatilag párhuzamos postaút mentén települt, számos mellékutcájával azonban már sok évtizede többutcás falu. A nagy kiterjedésű települést 10.5 kilométer hosszúságban hálózzák be a belterületi utak. 2010 folyamán készült el a 15 kilométer hosszú csapadékvíz hálózat. Közművesítettség– a szennyvízcsatornázás kivételével, melynek kiépítése most zajlik a faluban – teljesnek mondható. A villanyt és a vezetékes vizet minden lakásban bevezették, és földgázt használ a háztartások háromnegyede.

 

Határa igen nagy, zömében sík, kisebb részben dombos. A községet a Berki patak szeli át.

Szepetneken egy 23 hektáros víztározó is található, mely több lehetőséget kínál: a Szepetneki Horgászegyesület rendszeres telepítéssel jó fogást ígér a helyi és környékbeli horgászoknak, a   tó környéke kellemes időtöltést biztosít a családoknak, turistáknak – mindazoknak, akik egy kis természetközeli kikapcsolódásra vágynak.

Lakóinak száma közel 1700 fő. Soknemzetiségű falu, a magyarok mellett él itt cigány, horvát és német kisebbség is.

Szepetneken egymás mellett gyakorolja vallását a római katolikusok egyházközsége és az evangélikus gyülekezet. A település legjelentősebb kultúrtörténeti emléke az 1752-ben felszentelt, barokk stílusú, műemlék jellegű katolikus templom. Az 1822-ben épült evangélikus templom felújítása – egy sikeres pályázat keretében – hamarosan megkezdődik.

Szepetnek nevezetes szülötte Királyi Pál. Emlékét a Szabolcs Péter szobrász által készített bronz dombormű őrzi, ez a Királyi Pál Általános Művelődési Központ aulájában látható. A jeles iskola- és művelődésszervező emléke előtt tiszteleg egy emlékoszlop is, mely Németh Ferenc szepetneki fafaragó munkája. Királyi Pál halálának 100. évfordulójára készült, s a róla elnevezett utcában tekinthető meg. A Petőfi utcában hősi emlékművet találunk a község első világháborúban elesett 52 halottjának tiszteletére, de a második világháború áldozataira is a gondolt a lakosság a község központjában felállított emlékművel. Ők 54-en voltak.

A település önkormányzata ÁMK-t tart fenn, mely magába foglalja az iskolát, az óvodát, a könyvtárat és a közművelődési tevékenységet.  Az ÁMK általános iskolája 1987-től Zala megye egyetlen német nemzetiségi nyelvet oktató és hagyományokat ápoló intézménye.

Az ÁMK könyvtára 20.000 kötetes, iskolai és községi könyvtárként is funkcionál.

Az intézményben az élénk sportélet zajlik, pl. lábtoll-labdás tanulóink, fiataljaink országos bajnokságokon eredményesen szerepelnek.

Az egyesületi életnek régi hagyományai vannak a faluban, jelenleg 8 civil szervezet működik aktívan.

Korábban bölcsőde is volt a faluban, azonban az egyre csökkenő gyermeklétszám miatt 1990 októberében megszüntetésre került. Jelenleg családi napközi megvalósítása van folyamatban.

Háziorvosunk vállalkozóként látja el feladatát. A községben működik védőnői szolgálat és házi segítségnyújtás, heti három alkalommal gyógyszertár is rendelkezésre áll.

Falunk az elmúlt évtizedben folyamatosan szépült:

- új sportcentrum létesült a községben,

- megújítottuk iskolánkat,

- megújult a polgármesteri hivatal épülete,

- a 2010-ben átadott József Attila úti, az uniós előírásoknak megfelelően épült játszótér nagy örömére szolgál a gyerekeknek,

- korszerű csapadékvíz elvezető hálózat épült a faluban,

- új közösségi házat avattunk ez év szeptemberében.

 

Az itt élők kényelmét takarékszövetkezet, posta, 3 élelmiszer- és egy vegyesbolt, virágüzlet, ruházati bolt, húsbolt, fagylaltozó, szolgálja.

Lakóink nyugalmának biztosítása érdekében térfigyelő kamerarendszer kiépítése a legközelebbi célunk a közeljövőben. A megvalósításhoz a közös összefogás eredményeként egy elkülönített számlán erre már gyűjtünk is. Terveink közt szerepel egy kerékpáros pihenő, egy tájház kialakítása, ezeket pályázati pénzből szeretnénk megvalósítani – az első lépések már megtörténtek.

Összegezve elmondható: a község infrastruktúrája kifejezetten jónak minősíthető, akár a közlekedési hálózat, akár az energia- és vízellátás, vagy a közigazgatás, a kulturális létesítmények és szolgáltatások tekintetében.

Lap tetejére