Nektek Lesz

„SZEPETNEK-NEKTEK LESZ”                                                            

TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0006

 

Szakmai beszámoló:

2013. február 1-én kezdetét vette a TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0006 azonosítószámú „SZEPETNEK-NEKTEK LESZ” című projekt.

 

A projekt hosszú távú átfogó célja Szepetnek település 2 kijelölt szegregátumában élők és a településen mélyszegénységben élők társadalmi integrációja, felzárkóztatása. A program az egész település lakosai részére nyújt szolgáltatásokat. 

 

 

I. szegregátum:

Petőfi Sándor utca 19-29., 50-56.,

Ady Endre utca, József Attila utca 49-55.,

Vörösmarty u. 4., 7.,

Csapási utca – összesen 241 fő.

 

 

 

 

 

II.szegregátum (Kakonya):

Széchenyi tér,

Kisfaludy utca – összesen 122 fő.

 

 

Közvetlen részcél: a telepszerű lakókörnyezetben élőket segíteni a szolgáltatásokhoz való hozzáférésben. Képzettségi szintjüket emelve segíteni a munka világába való visszatérésüket. Javítani az iskoláskorú gyermekek előrehaladási esélyeit, valamint megtanítani a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségeire a fiatalkorúakat.

 

 

Az integrációs program alappillére a „settlement típusú szociális munka”, ami a szociális munkások beépülését jelenti a szegregátum területén élő családok életébe. A közös együttműködés kialakítása és az egyéni fejlesztési tervek elkészítése után a résztvevők irányítottan vesznek részt a különböző közösségi programokon.

 

Célcsoport:

A telepeken, telepszerű lakókörnyezetben, szegregátumokban élő halmozottan hátrányos helyzetű, alacsony, illetve elavult iskolai végzettséggel rendelkező, jellemzően szociális és anyagi gondokkal küzdő, roma és nem roma egyének és családok tartoznak, de a település egésze is részese a szolgáltatásoknak, programoknak. Cél, hogy hátrányos helyzet mélyülésének megelőzése érdekében a bevont személyek és családtagjaik részére a különböző programokon keresztül az egész család felzárkózása biztosítva legyen. 

 

A bevont célcsoporttagok száma: 120 fő.

Képzésben résztvevők száma: 90 fő.

Gyakorlati képzést munkahelyi körülmények között teljesítők száma: 36 fő.

16 fő betanított kőműves és festő bizonyítványt szerez.

20 fő kerti munkásként OKJ bizonyítványt szerez.

10 fő foglalkoztatásban részt vevő személy.

35 fő készség és képességfejlesztő tréningen vehet részt.

20 fő életvezetési tréningen fejlesztheti tudását.

20 fő háztartási alapismeretekből kap plusz ismeretanyagot.

 

 A különböző képzéseken és tréningeken részt vevő személyek naponta 1.500,-Ft értékű étkezési csomagot kapnak mindennapi nehézségeik könnyítéséhez. Programjaink közt szerepel: egészségügyi blokk, szociális blokk, előítélet blokk, gazdasági blokk, szűrővizsgálatok, kulturális programok, egészségmegőrző programok.

 

A célcsoport tagjai a beilleszkedéshez szükséges tulajdonságokkal kevésbé rendelkeznek, életükben mindenképp pozitív változásra van szükség. Szociális területen a családokat a saját háztartásuk megfelelő szintjének elérésére, önálló életvezetésre, gazdálkodásra és az önfenntartásra szeretnénk megtanítani.

 

A programok megvalósításához a szegregátum területén felújításra, kialakításra  kerül a Csillag-Cserhaj Szolgáltatóház, melynek elkészültéig a települési IKSZT (közösségi tér) ad otthont rendezvényeinknek. A Csillagpontban kerül kialakításra külön női-férfi WC, mosoda 3 db automata mosógéppel, zuhanyzók, a szociális munkások irodája, valamint a gyermekek részére a tanoda és a játszóház helyiségei.